Denne siden inneholder alle artikler i veiledningssiden, og kan printes ved bruk av standard print-funksjonalitet i din nettleser.

Logge inn på systemet

1. Åpne en ny fane i en nettleser.
    Dette kan for eksempel være Internett eksplorer, Firefox, Google Chrome eller Safari.
  2. Gå til siden «www.ksmef.no»
  3. Trykk på knappen «Logg på» øverst til høyre i vinduet.
  4. Skriv inn din e-post adresse i feltet «Brukernavn»
    Dette er den e-post adressen du er registrert med i systemet. Hvis du er usikker på hvilken e-post adresse du er registrert med må du spørre KS-ansvarlig i din bedrift.
  5. Skriv inn ditt passord i feltet «Passord».
    • Før første gangs pålogging vil du få tilsendt passordet ditt på en e-post til den e-post adressen du skal bruke for å logge inn.
    • Hvis du har glemt passordet, eller ikke finner mailen ved første gangs innlogging, trykk på teksten «Glemt passord?» til høyre for passord feltet. Skriv inn din e-post adresse i feltet «E-POST» og trykk på knappen «Send meg et nytt passord». Nytt passord vil bli sendt til din e-post adresse. Gå tilbake til punkt 2.
  6. Trykk på knappen «Logg på»
  7. Du er nå logget inn i MEF-Systemet, og vil se forsiden til din bedrift.*

OBS! Vi anbefaler at du bytter passord etter du har logget inn første gang. For veiledning i hvordan dette gjøres, se videoen «Bytte passord»
*Hvis du ikke er registrert som ansatt i en bedrift vil du etter innlogging komme til systemets forside med oversikt over de prosjekter du har tilgang til.

Bytte Passord

1. Trykk på navnet ditt øverst i høyre hjørne på skjermen.
  2. Velg «Endre passord» nederst i menyen som dukker opp.
  3. Skriv inn ditt gamle passord i feltet «Gammelt Passord».
  4. Skriv inn ditt nye passord i feltet «Nytt Passord»
    Systemet vil indikere hvor sterkt passordet du skriver er. Det er anbefalt å benytte så sterkt passord som mulig, men det er ingen krav.
  5. Bekreft ditt nye passord i feltet «Gjenta nytt passord».
  6. Trykk på knappen «Endre Passord».
  7. Passordet ditt er nå endret, og du blir tatt tilbake til hovedsiden i systemet.

Endre firmainformasjon

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg fanen "Firmaprofil" øverst til høyre på siden.
  3. Velg "Endre firmainformasjon" fra menyen på venstre side av skjermen.
    Dette menyvalget ser du kun hvis du er KS-Ansvarlig

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Det er fire forskjellige egenskaper som kan endres under endring av firmainformasjon. Punkt 5 beskriver hvordan man endrer logoen til bedriften. Punkt 6 beskriver hvordan man endrer firmanavnet til bedriften. Punkt 7 beskriver hvordan man endrer rapporteringsnivå for bedriften. Punkt 8 beskriver hvordan man endrer varslingsnivået til bedriften
  5. Oppdater Firmalogo
    1. Trykk på knappen "Velg fil".
    2. Velg et nytt bilde fra mappestrukturen på maskinen din, og trykk på knappen "Open".
    3. Trykk på "Benytt ny logo" for å bruke logoen du har bladd deg frem til, eller velg "Benytt standard logo for MEFs" for å gå tilbake til MEF sin standard logo.
    4. Logoen er nå byttet. Dette vil også gjøre at prosjektdokumenter og håndbokdokumenter flettes på nytt, slik at de oppdateres med ny logo.
  6. Oppdater Firmanavn
    1. Skriv inn nytt firmanavn i feltet "Firmanavn".
    2. Trykk på "Endre firmanavn"
    3. Firmanavnet er nå byttet. Dette vil også gjøre at prosjektdokumenter og håndbokdokumenter flettes på nytt, slik at de oppdateres med nytt firmanavn
  7. Oppdater Rapporteringsnivå
    1. Rapporteringsnivået er satt til "Enkel" som standard
    2. Bytt rapporteringsnivå til "Avansert"
    3. Trykk på "Oppdater rapporteringsnivå"
    4. Rapporteringsnivået er nå oppdatert for alle eksisterende og nye prosjekter. Opprettelse eller redigering av "Uønskede hendelser" i prosjektene til firmaet vil nå gi muligheten til å skrive inn mer informasjon enn tidligere.
  8. Oppdater Brukervarsling
    1. Varslingsnivået er satt til "På" som standard. Dette betyr at alle brukere får en epost når de får nye tilganger (for eksempel i prosjekter) - med en lenke og en beskrivelse til hva de har fått tilgang til.
    2. Bytt rapporteringsnivå til "Av"
    3. Trykk på "Oppdater brukervarsling"
    4. Brukervarslingen er nå oppdatert for bedriften, og brukere vil ikke lenger motta epost om nye tilganger.

Legg til / rediger ansatt

Her vil det komme en video som viser hvordan du legger til og redigerer ansatte i bedriften.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg fanen "Firmaprofil" øverst til høyre på siden.
  3. Velg "Ansatte" fra menyen på venstre side av skjermen.
    Dette menyvalget ser du kun hvis du er KS-Ansvarlig.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Under punktet «Velg en bruker eller opprett ny», kan du enten opprette en ny bruker som legges til som ansatt i bedriften (punkt 5), eller velge en eksisterende bruker (punkt 6). Bare et av disse punktene skal utføres før du går til punkt 7!
  5. Opprett ny bruker
    1. Trykk på teksten «Opprett ny bruker» under det rosa feltet.
    2. Skriv inn fornavnet til den nye brukeren i feltet «FORNAVN».
    3. Skriv inn etternavnet til den nye brukeren i feltet «ETTERNAVN».
    4. Skriv inn e-post adressen til den nye brukeren i feltet «E-POST».
      E-post adressen du oppgir for denne brukeren blir den e-post adressen vedkommende skal bruke for å logge inn, og den e-post adressen hvor brukeren får tilsendt sitt passord.
    5. Trykk på knappen «Opprett Bruker»
    6. Fortsett på fra punkt 7.
  6. Velg en eksisterende bruker
    1. Trykk på teksten «Velg en eksisterende bruker» under det rosa feltet.
    2. Skriv inn navnet på personen du ønsker å legge til som ansatt i bedriften.
      Om du ikke husker, eller kjenner, hele navnet til vedkommende kan du søke etter det du husker.
    3. Finn brukeren i listen som kommer opp, og trykk på teksten «velg» til høyre for brukerens e-post adresse.
      Hvis du ikke finner personen du leter etter skyldes dette enten at du har skrevet feil navn, eller at vedkommende ikke er registrert i systemet. Du kan da legge personen inn i systemet ved å trykke på krysset oppe i høyre hjørne av det vinduet du er i, og så følge instruksjonene fra punkt 5.
    4. Fortsett fra punkt 7.
  7. Trykk på feltet til høyre for punktet «Gi bruker tilgang».
  8. I nedtrekkslisten finner du tilgangsnivåer brukeren kan ha. Velg det nivået du ønsker at brukeren skal ha.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

9. Trykk på knappen "Legg til ny ansatt".
    Brukeren vil nå dukke opp i listen over eksisterende ansatte.
  10. Rediger ansatt
    1. Velg en bruker fra listen over eksisterende ansatte
    2. Trykk på teksten "Rediger", helt til venstre i listen.
    3. Endre på navn og/eller tilgangsnivå ved å endre de respektive feltene.
    4. Trykk på "Lagre endringer"
  11. Fjern ansatt
    1. Velg en bruker fra listen over eksisterende ansatte
    2. Trykk på teksten "Fjern", i midten av listen.
    3. Brukeren er nå fjernet fra bedriftens ansatte
  12. Fjern ansatte fra bedrift og prosjekter
    1. Velg en bruker fra listen over eksisterende ansatte
    2. Trykk på teksten "Sluttet", helt til høyre i listen
    3. Brukeren er nå fjernet fra bedriftens ansatte, samt alle prosjekter under bedriften

Legg til tiltakshaver

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du oppretter en tiltakshaver.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg «Tiltakshavere» fra listen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «ny tiltakshaver», i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «ny tiltakshaver» betyr det at du ikke har skrivetilgang i systemet. Om dette er en feil, kontakt den som er KS ansvarlig i din bedrift og forklar situasjonen.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Skriv inn navnet på tiltakshaveren i feltet «Tittel».
  5. Fyll inn resterende felter etter eget ønske.
    For tiltakshavere er det bare «Tittel» som er påkrevd informasjon.
  6. Trykk på knappen «Lagre».
  7. Du har nå opprettet en ny tiltakshaver, og vil bli tatt tilbake til listen over tiltakshavere for din bedrift.
  8. Denne tiltakshaveren kan nå knyttes til nye prosjekter.
    Klikk her for veiledning i hvordan man oppretter nye prosjekter

Opprett prosjekt

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg «Prosjekter» fra listen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «nytt prosjekt», øverst i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «nytt prosjekt» betyr det at du ikke har skrivetilgang i systemet. Om dette er en feil, kontakt den som er KS ansvarlig i din bedrift og forklar situasjonen.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Fyll inn informasjon i de påkrevde feltene.
    • Kun felter markert med stjerne (*) er påkrevd.
    • For feltet «Tiltakshaver» får du en nedtrekksliste hvor du kan velge mellom registrerte tiltakshavere. For veiledning i hvordan man registrerer en ny tiltakshaver, se hjelpepunktet «Legg til tiltakshaver».
    • I feltet «kopier fra tidligere prosjekt» avgjør du om du vil kopiere dokumenter og sjekklister, slik de er tilpasset for et tidligere prosjekt. Dette feltet gir deg en nedtrekksliste over alle bedriftens prosjekter, og du velger det prosjektet du ønsker å kopiere fra. Hvis du har kopiert fra et prosjekt, vil det nye prosjektet få dem samme kvalitetsplanen som prosjektet du kopierte fra. Obs: Det tar minst 5 minutter etter dokumentene er kopiert inn til de har ferdig flettet header med riktig prosjektinformasjon, ikke åpne dem før denne tiden har gått.
  5. Trykk på knappen «Lagre».
  6. Du har nå opprettet et nytt prosjekt*, og vil bli tatt tilbake til listen over prosjekter for din bedrift.
  7. Du er nå prosjektansvarlig for dette prosjektet.
    Klikk her for veiledning i hvordan man importerer dokumenter og sjekklister til prosjektet.

*Det tar litt tid for systemet å opprette det nye prosjektet. Mens systemet jobber vil du i prosjektlisten se at prosjektets tittel er byttet ut med en grønn indikator som forteller at systemet jobber. Når systemet er ferdig med å opprette prosjektet kan du trykke på tittelen til prosjektet for å komme til prosjektsidene.

Legg til prosjektdeltakere

Her vil det komme en video som viser hvordan du legger til prosjektdeltakere i et prosjekt.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «Prosjektdeltakere» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Du vil nå komme til en side med overskriften «LEGG TIL PROSJEKTDELTAGER».
    Hvis du ikke ser denne overskriften, men kun ser en liste over prosjektdeltakere, betyr det at du ikke har skrivetilgang i prosjektet. Om dette er en feil, kontakt den som er ansvarlig for prosjektet og forklar situasjonen.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for prosjekt

4. Under punktet «Velg en bruker eller opprett ny», kan du enten opprette en ny bruker som legges til i prosjektet (punkt 5), eller velge en eksisterende bruker som legges til i prosjektet (punkt 6). Bare et av disse punktene skal utføres før du går til punkt 7! Du kan også legge til flere prosjektdeltakere på en gang, veiledning for dette finner du under punkt 10.
  5. Opprett ny bruker
    1. Trykk på teksten «Opprett ny bruker» under det rosa feltet.
    2. Skriv inn fornavnet til den nye brukeren i feltet «FORNAVN».
    3. Skriv inn etternavnet til den nye brukeren i feltet «ETTERNAVN».
    4. Skriv inn e-post adressen til den nye brukeren i feltet «E-POST».
      E-post adressen du oppgir for denne brukeren blir den e-post adressen vedkommende skal bruke for å logge inn, og den e-post adressen hvor brukeren får tilsendt sitt passord.
    5. Trykk på knappen «Opprett Bruker»
      OBS! Selv om du oppretter en ny bruker som får tilgang til dette prosjektet, vil personen ikke automatisk bli lagt til som ansatt i bedriften. Registrering av nye ansatte i systemet kan bare gjøres av KS ansvarlig for den aktuelle bedrift.
    6. Fortsett på fra punkt 7.
  6. Velg en eksisterende bruker
    1. Trykk på teksten «Velg en eksisterende bruker» under det rosa feltet.
    2. Skriv inn navnet på personen du ønsker å legge til som deltaker i prosjektet.
      Om du ikke husker, eller kjenner, hele navnet til vedkommende kan du søke etter det du husker.
    3. Finn brukeren i listen som kommer opp, og trykk på teksten «velg» til høyre for brukerens e-post adresse.
      Hvis du ikke finner personen du leter etter skyldes dette enten at du har skrevet feil navn, eller at vedkommende ikke er registrert i systemet. Du kan da legge personen inn i systemet ved å trykke på krysset oppe i høyre hjørne av det vinduet du er i, og så følge instruksjonene fra punkt 5.
    4. Fortsett fra punkt 7.
  7. Trykk på feltet til høyre for punktet «Gi bruker tilgang».
  8. I nedtrekkslisten finner du tilgangsnivåer brukeren kan ha. Velg det nivået du ønsker at brukeren skal ha.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for prosjekt

9. Trykk på knappen «Legg til ny prosjektdeltager».
  10. Legge til flere ansatte som prosjektdeltagere samtidig
    1. På siden vil du se en overskrift hvor det står "Legg til flere prosjektdeltagere samtidig".
    2. Finn lenken under overskriften hvor det står "Legg til ansatte som prosjektdeltagere", trykk på denne
    3. Du skal nå ha fått opp et nytt vindu med en liste over ansatte hos medlemmet som prosjektet ditt ligger under
    4. Du velger ansatte ved bruk av sjekkboksene på venstre side av oversikten over ansatte. Her kan du også velge bort ansatte du ikke vil legge til.
    5. Når du har huket av alle ansatte du vil legge til som prosjektdeltagere er det et par ting du bør vite før du legger dem til:
      • Valgte ansatte vil bli lagt til med rettigheten "Rapporteringstilgang".

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for prosjekt

Rettighetene til de forskjellige prosjektdeltagerne kan du endre på i ettertid.
      • Hvis du legger til en bruker som allerede er en prosjektdeltager i prosjektet - vil de gamle rettighetene til brukeren bli erstattet med "Rapporteringstilgang"
    6. Trykk på knappen "Legg til valgte ansatte som prosjektdeltagere"
  11. Du har nå lagt en eller flere nye prosjektdeltagere til i prosjektet. Du vil se vedkommende i listen over eksisterende prosjektdeltagere, midt på siden.

Importer dokumenter og sjekklister til prosjekt

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du importerer dokumenter og sjekklister til prosjekter.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «Hent fra bibliotek» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Følgende fremgangsmåte illustrerer hvordan man velger ut dokumenter og importerer dem.

Vis/Skjul veiledning til importering av dokumenter og sjekklister

4. De importerte dokumentene vil du finne under «Prosjektets kvalitetsplan» i menyen til venstre på siden. Klikk her for å se hva du kan gjøre i Prosjektets Kvalitetsplan
  5. De importerte sjekklistene vil du finne under «Fyll ut sjekklister» i menyen til venstre på siden.

Tilpasse sjekklister for prosjekt

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du tilpasser sjekklister for prosjektet.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Trykk på "Fyll ut sjekklister" i menyen til venstre.
    Hvis du ikke ser dette menyvalget betyr det at du kun har lesetilgang til prosjektet. Hvis dette er feil, ta kontakt med KS-ansvarlig i din bedrift og forklar situasjonen.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for prosjekt

3. Klikk på den oransje linken "Klikk her for å endre på de tilgjengelige sjekklistene", øverst i det midtre området på siden.
  4. Finn den sjekklisten du vil redigere i listen, og trykk på ikonet til venstre for dokumentets id.
    Dersom denne listen er tom betyr det at prosjektansvarlig ikke har hentet dokumenter og sjekklister fra biblioteket ennå.
  5. I redigeringsmodus ser du alle feltene til sjekklisten som kan redigeres
    1. Det er feltet "Punktliste" som inneholder selve sjekklistepunktene. Ved redigering av denne må hvert individuelle punkt ligge på hver sin linje. Dette står også forklart under punktlisten. Det er kun tegnene: ? ! , . og - som vil komme med etter opprettelse, andre tegn vil bli fjernet.
    2. Dokumentkategori, Dokumenttype og Type prosjekt er emneord som kan knyttes til sjekklisten. For å legge til nye emner kan du enten skrive navnet på emnet og få opp forslag fra systemet til passende emner, eller så kan du trykke på merkelapp-symbolet til høyre for verdiene og få opp en liste over emneord. Herfra kan du velge så mange du vil, og trykke "ok" når du er ferdig.
  6. Når du er ferdig med å redigere sjekklisten trykker du på "Lagre"
  7. Sjekklisten er nå endret, og du blir tatt tilbake til redigerings-siden for sjekklister.
    For å komme tilbake til siden for utfylling av sjekklister trykker du på "Fyll ut sjekklister" i menyen til venstre på siden.

Fyll ut sjekklister

Her vil det komme en video som viser hvordan du fyller ut sjekklister.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «Fyll ut sjekklister» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
    Hvis du ikke ser dette punktet i menyen betyr det at du kun har lesetilgang til prosjektet. Hvis du skulle hatt skrivetilgang kan du få dette ved å kontakte prosjektansvarlig og forklare situasjonen.
  3. Finn sjekklisten du vil fylle ut i listen, og trykk på teksten «Fyll ut» helt til høyre i listen.
    Hvis du ikke ser den sjekklisten du trenger, er det fordi prosjektansvarlig ikke har importert den til prosjektet. Kontakt prosjektansvarlig og forklar situasjon.
  4. Fyll ut feltet «Kontroll i henhold til».
  5. Fyll ut feltet «Kontroll utført som».
  6. Fyll ut feltet «Sted/pel/parsell/akse».
  7. Fyll ut selve sjekklisten.
    For hvert punkt på sjekklisten finner du 2 sjekkbokser og et felt hvor du kan skrive kommentarer til punktene. Tegnet "&" vil bli byttet ut med "og" i kommentarene. Sjekkboksen markert «OK» hukes av hvis punktet er gjennomført. Sjekkboksen markert «UA» hukes av hvis punktet er uaktuelt.
  8. Trykk på knappen «Lever sjekkliste» nederst på siden.
    Hvis sjekklisten inneholder mange punkter kan det hende du må bla ned for å se denne knappen.
  9. Sjekklisten er nå levert, og du blir tatt til prosjektets side for prosjektdokumentasjon hvor den innleverte sjekklisten ligger.

Klikk her for å se hvordan du kan redigere sjekklister

Legg til endringsmelding

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du legger til endringsmelding.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «UH, avvik og endringer» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «ny endringsmelding», øverst i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «ny endringsmelding» betyr det at du kun har lesetilgang til prosjektet. Hvis du skulle hatt skrivetilgang kan du få dette ved å kontakte prosjektansvarlig og forklare situasjonen.
  4. Fyll inn feltet «Navn» med navnet på endringsmeldingen.
  5. Fyll inn resterende felter etter eget ønske.
    Det er kun navn som er påkrevd for å opprette en endringsmelding.
  6. Trykk på knappen «Lagre» nederst på siden.
    Hvis systemet gir beskjed om at navnet på endringsmeldingen er brukt fra før må du gi den et annet navn.
  7. Systemet vil nå opprette og vise deg en mappe for endringsmeldingen og et dokument som heter «hendelsesbeskrivelse».
    Dette dokumentet inneholder informasjonen du fylte inn. For å se dokumentet trykker du på tittelen.

Utfylling av endringsmelding

1. Beskrivelse av hva varsel/krav gjelder
    Entreprenørens varsel kan gjelde følgende forhold (og konsekvens):
    • Endring:

Irregulær endring, dvs. endring pålagt ved muntlig instruks, nye tegninger eller nye beskrivelser, pålegg fra byggherrens stedlige ledelse, byggemøtereferat, og lignende som byggherren er ansvarlig for

• Svikt i byggherrens medvirkning eller andre forhold byggherren har risikoen for (som for eksempel):

Forsinkelser eller feil i tegninger, beskrivelser, o.l. Andre forhold byggherren har risikoen for, så som det fysiske underlaget, fastmerker, o.l. materialer og produkter levert av byggherren Manglende adkomst byggherrens kontraktsmedhjelpere (sideentreprenører, o.l.) offentlige pålegg, grunnforhold, naboforhold

• Force majeure (streik, o.l)
  2. Vederlagsjustering omfatter
    • Krav om justering av enhetspris, økte utgifter til kapitalytelser, rigging, drift og nedrigging (rigg og drift) og økte utgifter pga nedsatt produktivitet eller forstyrrelser på annet arbeid (plunder og heft) MÅ VARSLES SÆRSKILT.
  3. Spesifisert og begrunnet krav om fristforlengelse:
    • Spesifisert og begrunnet krav om fristforlengelse må oversendes så snart man har grunnlag for å beregne kravet. Fristforlengelsen skal svare til den virkning på fremdriften som forholdet har medført. Det skal tas hensyn til samlede virkninger av tidligere varslede forhold.
  4. Krav om vederlagsjustering:
    • Spesifisert og begrunnet krav om vederlagsjustering må oversendes så snart man har grunnlag for å beregne kravet.

Legg til uønsket hendelse

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du legger til uønsket hendelse.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «UH, avvik og endringer» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «ny uønsket hendelse», øverst i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «ny uønsket hendelse» betyr det at du kun har lesetilgang til prosjektet. Hvis du skulle hatt skrivetilgang kan du få dette ved å kontakte prosjektansvarlig og forklare situasjonen.
  4. Fyll inn feltet «Navn» med navnet på hendelsen.
  5. Fyll in resterende felter etter eget ønske.
    Det er kun navn som er påkrevd for å opprette en ny uønsket hendelse
  6. Trykk på knappen «Lagre» nederst på siden.
    Hvis systemet gir beskjed om at navnet på den uønskede hendelsen er brukt fra før må du gi den et annet navn.
  7. Systemet vil nå opprette og vise deg en mappe for hendelsen og et dokument som heter «hendelsesbeskrivelse».
    Dette dokumentet inneholder informasjonen du fylte inn. For å se dokumentet trykker du på tittelen.

Legg til produksjonsavvik

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du legger til produksjonsavvik.

1. Naviger deg til prosjektets side i MEF-Systemet.

Vis/skjul hjelp til å finne prosjektet

2. Velg «UH, avvik og endringer» fra menyen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «nytt avvik», øverst i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «nytt avvik» betyr det at du kun har lesetilgang til prosjektet. Hvis du skulle hatt skrivetilgang kan du få dette ved å kontakte prosjektansvarlig og forklare situasjonen.
  4. Fyll inn feltet «Navn» med navnet på avviket.
  5. Fyll in resterende felter etter eget ønske.
    Det er kun navn som er påkrevd for å opprette et nytt avvik.
  6. Trykk på knappen «Lagre» nederst på siden.
    Hvis systemet gir beskjed om at navnet på avviket er brukt fra før må du gi avviket et annet navn.
  7. Systemet vil nå opprette og vise deg en mappe for avviket og et dokument som heter «hendelsesbeskrivelse».
    Dette dokumentet inneholder informasjonen du fylte inn. For å se dokumentet trykker du på tittelen.

Flytt dokumenter

1. Finn dokumentet i "Prosjektets Kvalitetsplan" som du vil flytte til "Prosjektdokumentasjon"
  2. Åpne dokumentet i redigeringsmodus enten ved å trykke på filnavnet, eller ved å velge "Rediger" fra menyen til filen
  3. Inne i Word velger du "Lagre som"
  4. Du kan nå bla deg frem til prosjektets mappe for "Prosjektdokumentasjon". Dette gjør du ved å:
    1. Velge "SharePoint" som lokasjon for lagringen
    2. Velge "Browse"
    3. Gå ett nivå opp i filstrukturen, ved å trykke på Prosjekt-id'en øverst i vinduet for lagring
    4. Du skal nå ha fått opp en liste over prosjektets Dokumentbiblioteker, dobbelklikk på "Prosjektdokumentasjon" og lagre dokumentet her med ønsket navn.
    Du har nå lagret dokumentet i Prosjektdokumentasjon. Dokumentet vil også befinne seg i Prosjektets Kvalitetsplan.

Tilpass dokumenter for bedrift

Dersom du har problemer med krav om hyppig innlogging i Office-programmer, se disse tipsene.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg "Firmaprofil" i den høyre fanen øverst på skjermen.
  3. Velg "Våre tilpassede dokumenter" fra menyen på venstre side av skjermen.
    Dette menyvalget ser du kun hvis du er KS-ansvarlig eller har skrivetilgang til bedriften

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

Dersom du ikke har hentet noen dokumenter til bedriften vil du ikke se noen dokumenter her. For å hente dokumenter til bedriften må du navigere deg til "Hent fra MEF", og følge oppskriften "Veiledning til importering av dokumenter og sjekklister" under.

Vis/Skjul veiledning til importering av dokumenter og sjekklister

4. Det er to forskjellige veier til å tilpasse et dokument. Punkt 5 beskriver hvordan man kan redigere ved å trykke på filnavnet. Punkt 6 beskriver hvordan man kan redigere dokumentet ved bruk av menyen til elementet på siden.
  5. Åpne dokumentet og rediger
    1. Trykk på filnavnet til dokumentet du vil redigere
    2. Fortsett fra punkt 7
  6. Velg redigering fra meny
    1. Finn dokumentet du vil redigere
    2. Trykk på ikonet markert med tre prikker etter hverandre. Dette ligger til høyre for dokumentnavnet
    3. Velg "Rediger"
    4. Fortsett fra punkt 7
  7. Velg "OK" til å åpne dokumentet i Word dersom du får en melding om dette
  8. Logg inn hvis nødvendig, velg "Husk meg" for å slippe dette neste gang
  9. Øverst i dokumentet kan det være en gul linje, med en knapp hvor det står "Enable editing" eller "Edit Document". Trykk i såfall på denne for å få redigeringsmodus.
  10. Gjør endringene i dokumentet
  11. Lagre som vanlig, ved å trykke på diskettsymbolet eller bruk Ctrl+S tastene
  12. Dokumentet har nå blitt lagret for bedriften med det nye innholdet
  13. Prosjekter under bedriften vil nå få det nye oppdaterte dokumentet når de henter dokumenter fra biblioteket.
Hvordan kopierer og flytter jeg dokumenter?

Tilpass sjekklister for bedrift

Her vil det komme en video som forklarer hvordan du tilpasser sjekklister.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg "Firmaprofil" i den høyre fanen øverst på skjermen.
  3. Trykk på "Våre tilpassede sjekklister" i menyen til venstre.
    Dette menyvalget ser du kun hvis du har skrivetilgang til bedriften, eller er KS-ansvarlig.

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

Dersom du ikke har hentet noen sjekklister til bedriften vil du ikke se noen sjekklister her. For å hente sjekklister til bedriften må du navigere til "Hent fra MEF", og følge oppskriften "Veiledning til importering av dokumenter og sjekklister" under.

Vis/Skjul veiledning til importering av dokumenter og sjekklister

4. Inne på denne siden kan du opprette nye sjekklistemaler for bedriften, som beskrevet i punkt 5, eller redigere importerte sjekklister som beskrevet i punkt 6
  5. Ny sjekklistemal
    1. Trykk på teksten "ny sjekklistemal", øverst i det midtre området på siden.
    2. Fyll ut alle felter markert med "*".
      Kun feltene markert med "*" er obligatoriske for å lage en ny sjekklistemal. Punkter som ikke er markert med "*" fylles ut etter eget ønske.
    3. Selve sjekklistepunktene fylles inn i feltet "Punktliste". Her skal det være et punkt per linje. Det er kun tegnene: ? ! , . og - som vil komme med etter opprettelse, andre tegn vil bli fjernet.
    4. Trykk på knappen "Lagre".
    5. Du har nå opprettet en ny sjekklistemal, og vil bli tatt tilbake til oversikten over tilpassede sjekklister.
  6. Redigering av sjekkliste
    1. For å redigere en sjekkliste må du finne sjekklisten du vil redigere, og deretter trykke på ikonet til venstre for dokument id.
    2. I redigeringsmodus ser du alle feltene til sjekklisten som kan redigeres.
    3. Det er feltet "Punktliste" som inneholder selve sjekklistepunktene. Ved redigering av denne må hvert individuelle punkt ligge på hver sin linje. Dette står også forklart under punktlisten
    4. Dokumentkategori, Dokumenttype og Type prosjekt er emneord som kan knyttes til sjekklisten. For å legge til nye emner kan du enten skrive navnet på emnet og få opp forslag fra systemet til passende emner, eller så kan du trykke på merkelapp-symbolet til høyre for verdiene og få opp en liste over emneord. Herfra kan du velge så mange du vil, og trykke "ok" når du er ferdig.
    5. Når du er ferdig med å redigere sjekklisten trykker du på "Lagre"
  7. Når du har lagt til en ny sjekklistemal eller redigert en sjekkliste fra MEF vil dette gjenspeiles i prosjekter når de henter sjekklister fra bedriften.

Legg til ny håndbok

Her vil det komme en video som viser hvordan du legger til en ny håndbok for bedriften.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg «Håndbøker» fra listen til venstre på siden (under bedriftens logo).
  3. Trykk på teksten «Ny håndbok», i det midtre området på siden.
    Hvis du ikke ser teksten «ny håndbok» betyr det at du ikke har skrivetilgang i systemet. Om dette er en feil, kontakt den som er KS-ansvarlig i din bedrift og forklar situasjonen.
  4. Skriv inn tittelen på den nye håndboken i feltet «Tittel».
  5. Trykk på knappen «Lagre» under tittel-feltet.
  6. Systemet oppretter nå en håndbok med den valgte tittelen.
    Denne er tom inntil du fyller den med dokumenter.
    Det kan ta noen sekunder for systemet å opprette den nye håndboken.
  7. Gå inn på den nye håndboken ved å trykke på håndbokens navn i listen.
  8. I menyen til venstre vil du se to menypunkter og en søke-seksjon.
    1. «Håndbokens dokumenter» gir deg tilgang på alle dokumentene som er lagt til i den aktuelle håndboken. Her har du også muligheten for å legge til dokumenter du har på maskinen din. Se punkt 9.
    2. «Hent fra bibliotek» lar deg importere dokumenter til håndboken, direkte fra MEF-biblioteket. Se punkt 10.
    3. Søke-seksjonen lar deg søke etter spesifikke dokumenter og sjekklister i håndboken.
  9. Legge til et eget dokument i håndboken
    1. Velg «Håndbokens dokumenter» fra menyen til venstre på siden.
    2. Trykk på teksten «nytt dokument» i det midtre området på siden.
    3. Trykk på knappen «Velg fil».
    4. Velg et dokument fra mappestrukturen på maskinen din, og trykk på knappen «Open».
    5. Skriv inn eventuelle kommentarer til dokumentversjonen i feltet «Versjonsmerknader».
    6. Trykk på knappen «OK».
  10. Hente dokumenter fra MEF-biblioteket
    1. Velg «Hent fra bibliotek» fra menyen til venstre på siden.
    2. Følgende fremgangsmåte illustrerer hvordan man henter dokumenter fra MEF-Biblioteket.

Vis/Skjul veiledning til importering av dokumenter og sjekklister

11. Søke etter dokumenter og sjekklister i håndboken
    1. Klikk på ikonet til høyre for et av feltene.
    2. Velg det emneordet du ønsker å søke på for det aktuelle filtreringskriteriet ved å dobbeltklikke på emneordet.
      Du kan søke på flere emneord samtidig for å finne de dokumentene som er markert med samtlige emneord du har oppgitt.
    3. Klikk på knappen «OK» nede til høyre.
    4. Klikk på knappen «Bruk» for å søke i håndboken.

Bruke statistikk

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg fanen "Firmaprofil" øverst til høyre på siden.
  3. Trykk på "Statistikk UH/Avvik/Endring" i menyen til venstre.
    Dette menyvalget ser du kun hvis du har skrivetilgang til bedriften, eller er KS-Ansvarlig

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Når du har trykket på lenken vil Excel Åpnes i nettleseren din. Du vil da få et utvalg grafer som presenterer statistikk for registrerte hendelser i bedriften. Du blar gjennom de ulike grafene ved å klikke på dem i kolonnen til høyre på skjermen.
  5. Hver graf har filtreringsmuligheter. Disse finner du i kolonnen til venstre på skjermen når grafen er valgt.
  6. Du kan laste ned en kopi av statistikken ved å trykke på tannhjulet helt til venstre og velge "Last ned". Statistikken vil da lagres som et excelark på maskinen din.
  7. Du kan redigere excelarket ved å markere det nederste ikonet til venstre og velge "Rediger i Excel". Dersom du velger å redigere boken er det noen ting du bør huske på:

1. Ikke forandre noe i arket som heter "Datagrunnlag"
    2. Lag et nytt ark per graf, dette er for å holde boken oversiktlig
    3. Når du har opprettet en graf må du inn i innstillingene for arket, finne "Browser View Options" som ligger under "Info", og huke av de nye grafene for at de skal vises i nettleseren. Hvis du ikke finner objektene du har laget når du skal legge dem til i "Browser View Options" kan det være fordi du ikke har navngitt dem, dette må gjøres.

Hent fra MEF

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg "Firmaprofil" i den høyre fanen øverst på skjermen.
  3. Trykk på "Hent fra MEF" i menyen til venstre. Dette menyvalget ser du kun hvis du er KS-Ansvarlig
  4. For å hente dokumenter fra MEF, følg oppskriften under:

Vis/Skjul veiledning til importering av dokumenter og sjekklister

5. Du har nå hentet dokumenter og sjekklister fra MEF, du skal nå ha dokumenter under "Våre tilpassede dokumenter", og sjekklister under "Våre tilpassede sjekklister". *
*Under ser du lenker for hvordan du kan tilpasse dokumenter og sjekklister som KS-Ansvarlig

Papirkurv for slettede prosjekter

Når prosjekter slettes er det fortsatt mulig å hente disse tilbake, noe som gjør at prosjektnummeret til et slettet prosjekt ikke kan brukes før dette prosjektet er permanent fjernet. Både gjennoppretting og permanent sletting kan gjøres i Firmaprofilen, av en KS-ansvarlig.

1. Naviger deg inn på bedriftens hovedside.

Vis/skjul hjelp til å finne Bedriftens hovedside

2. Velg fanen "Firmaprofil" øverst til høyre på siden.
  3. Velg menypunktet "Papirkurv for slettede prosjekter" på venstre side. Dette menyvalget ser du kun hvis du er KS-Ansvarlig

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for bedrift

4. Sletting
    1. Velg et prosjekt fra listen og trykk på "Slett permanent". Du vil først få opp en dialogboks for å bekrefte at du vil dette.
    2. Prosjektet er nå slettet, noe som vil si at alle dokumenter og annen data knyttet til prosjektet er slettet. Prosjektnummeret kan nå brukes igjen.
  5. Gjenoppretting
    1. Velg et prosjekt fra listen og trykk på "Gjenopprett". Du vil først få opp en dialogboks for å bekrefte at du vil dette.
    2. Prosjektet er nå synlig i listen over prosjekter igjen, og kan brukes som vanlig.

Egendefinerte maler og flettefelt

Under firmaprofil kan KS-Ansvarlige opprette nye maler som kan brukes i prosjektene til sitt medlem. Disse malene blir tilgjengeligee via "Nytt dokument" menyen i dokumentbibliotekene til prosjekter.

1. Gå inn på Firmaprofil -> Egendefinerte maler
  2. Opprett en ny mal, her kan du velge å bruke et eget dokument som vist under, eller å få et tomt Word-dokument ved å ikke velge "Bruk egen mal"

Når du har opprettet denne vil malen allerede være tilgjengelig i eksisterende prosjekter, samt bli inkludert i nye som opprettes.
  3. Hvis du vil redigere en av malene trykker du på "Rediger mal" lenken til gjeldende mal.

4. Under redigering av en mal har du mulighet til å legge til forskjellige flettefelt fra systemet. Dette er felt med prosjektinformasjon, som vil bli flettet inn i malen din når den oppdateres ute i prosjekter. For å kunne legge til disse feltene må du først ha riktige innstillinger satt opp i Word. Åpne innstillinger:

Åpne fanen som vist under, og finn frem til "Developer" på venstre side og velg "Add"

Når du nå redigerer malen skal du ha en fane øverst som heter "Developer". Når denne er aktiv vil du se valget "XML Mapping Pane", velg denne så du får opp et vindu for "XML Mapping" på høyre side som vist i bildet under. Herfra kan du velge forskjellige områder du vil hente felt fra. For å legge til prosjektinformasjon velger du "http://ns.ksmef.no/braid" som vist i nedrekksmenyen. Etter dette kan du legge til tilgjengelige felt hvor du vil i teksten. Disse vil flettes så fort malen er i et prosjekt. Dersom dette valget ikke er tilgjengelig, følg stegene nedenfor.

Dersom "http://ns.ksmef.no/braid" ikke er tilgjengelig som et valg i nedtrekksmenyen beskrevet over, følg disse stegene.

1. Høyreklikk her og velg "lagre som...", deretter velg et sted du enkelt vil finne igjen filen.
    2. Etter filen er lagret, legg til ny på nedtrekksmenyen og velg filen du nettopp har lagret som illustrert under. Dette kan du gjøre både før og etter du har lastet opp dokumentet som en egendefinert mal.

5. For å benytte automatisk fletting av logo i malene må den settes inn manuelt, eksempelvis som topptekst. Logoen må være i bildeformatet GIF (f.eks logo.gif). Dette være det første bildet du setter inn i hele malen!

Dersom du ikke har en logo i dette formatet tilgjengelig kan du benytte eksempellogoen under (høyreklikk og velg "lagre bildet som...").

For å sette logoen inn som topptekst, se følgende illustrasjoner.

Plasser deretter markøren der det er ønskelig å plassere logoen, og sett inn bildet.

Deres firmalogo vil deretter bli flettet inn i alle maler på prosjektnivå.

6. Når du er fornøyd med malene dine kan du trykke på "Oppdater prosjekter". Da vil alle malene i listen oppdateres i eksisterende prosjekter.

Legg til epost-varsling

Her vil det komme en video som viser hvordan man setter opp epost-varsling i SharePoint.
  1. Naviger deg til en av sidene nevnt under oversikten over hvor du kan sette opp epost-varsling i MEF-systemet.
  2. Hvis det er mulig å sette opp epost-varsling til siden du er på vil du helt øverst i vinduet kunne se en fane hvor det enten står "Liste" eller "Bibliotek". Trykk på denne
  3. På menyen som dukker opp skal du kunne se et ikon illustrert med en bjelle, under står det "Varsle meg".
  4. Trykk på ikonet og velg "Angi varsel for denne listen/dette biblioteket"
  5. Du skal nå ha fått opp et nytt vindu hvor du kan sette opp et varsel, det du kan sette opp er:
    • Tittel på varselet, for eksempel "Registrerte hendelser"
    • Hvilke brukere skal varselet sendes til, som standard er dette kun din bruker
    • Hvor skal varselet sendes, som standard er dette din epost-adresse
    • Når skal varselet sendes. For eksempel kun når nye elementer er lagt til
    • Hva slags endringer skal du bli varslet om, for eksempel kun når en person har redigert et element du har lagt til
    • Hvor ofte skal varsler bli sendt, for eksempel daglige/ukentlige sammendrag til et visst klokkeslett
  6. Når du er fornøyd med oppsettet til varselet trykker du på "OK" nederst i vinduet.
  7. Hvis du vil fjerne eller endre på varsler senere, kan du trykke på ikonet igjen som nevnt i punkt 3, og velge "Administrer mine varsler"
Hvor kan du legge til epost-varsling?
  1. Medlem
    1. Våre tilpassede dokumenter
    2. Våre tilpassede sjekklister
    3. Prosjekter
    4. Tiltakshavere
    5. Håndbøker
  2. Håndbøker
    1. Håndbokens dokumenter
  3. Prosjekt
    1. Prosjektets kvalitetsplan
    2. Sjekklister (Her må du først velge "Klikk her for å endre på de tilgjengelige sjekklistene.")
    3. Prosjektdokumentasjon
    4. Fremdriftsplan
    5. UH, Avvik og Endringsmeldinger

Distribuere dokumenter fra prosjekt via epost

Det er flere alternativer for hvordan man kan distribuere dokumenter i et prosjekt via epost

Alternativ 1

1. Merk et eller flere dokumenter
  2. Velg menyen «Filer»
  3. «Vis valgt(e) for print»
  4. Åpne pdf-en
  5. Velg Fil/Send fil
  6. Velg den e-postkontoen som du skal sende fra
  7. Klikk «Fortsett» og e-postprogrammet åpnes
  8. Fyll inn mottaker, emnefelt og innhold
  9. Send e-post

Alternativ 2

1. Merk et eller flere dokumenter
  2. Velg menyen «Filer»
  3. Velg «Last ned valgt(e)»
  4. Velg «Lagre som» fra menyen som kommer opp nederst i skjermbildet
  5. Navngi filen slik du ønsker og lagre den i aktuell mappe
  6. Åpne e-postprogrammet, legg fila med som vedlegg og send

Alternativ 3

1. Merk et eller flere dokumenter
  2. Velg menyen «Filer»
  3. Velg «Del»
  4. Legg inn navn på en eller flere personer ved å begynne å skrive i feltet
  5. Legg eventuelt inn en kommentar
  6. Husk å endre til «Kan vise». Da får mottakeren kun lesetilgang.
  7. Klikk på «Del»
  8. Nå mottar brukeren en e-post med en link til dokumentet
  9. Mottaker åpner e-posten, klikker på linken og må muligens legge inn påloggingsinfo før dokumentet åpnes.
NB! Mottaker må være prosjektdeltaker fra før

Prosjektets Kvalitetsplan

Dersom du har problemer med krav om hyppig innlogging i Office-programmer, se disse tipsene.

Prosjektets kvalitetsplan inneholder alle dokumenter og sjekklister som har blitt importert til prosjektet. Hvis denne er tom, betyr det at du ikke har importert eller opprettet noen dokumenter her ennå. Klikk her for å se hvordan du importerer dokumenter og sjekklister til et prosjekt
Oppe i verktøyslinjen vil du finne flere funksjoner knyttet til Prosjektets Kvalitetsplan:

Dokument informasjonspanel

InfoPath er et Microsoft Office produkt vi bruker for å tilgjengeliggjøre et panel i toppen av dokumentmalene i KSMEF. For at dette skal kunne vises i dokumenter må du ha InfoPath innstallert på din maskin.

1. Får du en feilmelding fra Microsoft Word som sier at Dokumentinformasjonspanelet ikke kan lastes, prøv dette:
    1. Fra nettleseren din, gå inn i innstillinger og velg "Security -> Trusted Sites"
    2. Trykk på knappen "Sites"
    3. Legg deretter til "https://www.ksmef.no" i listen ved å skrive denne adressen i tekstboksen, og trykke "Add"

Prosjektdokumentasjon

Dersom du har problemer med krav om hyppig innlogging i Office-programmer, se disse tipsene.

Prosjektdokumentasjonen inneholder flere typer dokumenter:
  • Utfylte sjekklister
  • Utfylte byggblanketter
  • Prosjektdokumentasjon sendt fra mobilapp
Her kan du også legge andre dokumenter som ikke hører hjemme i kvalitetsplanen. Akkurat som i Prosjektets Kvalitetsplan så kan du printe dokumentene i Prosjektdokumentasjon. Du finner disse funksjonene øverst på siden, ved å trykke på "Filer":

Fremdriftsplan

Fremdriftsplanen viser deg en oversikt over oppgaver relatert til prosjektet. Oppgavene har typisk en status for utføring, en prioritet, en startdato, en forfallsdato og er gjerne tilordnet en prosjektdeltaker.

Byggblanketter fra Standard Norge

Prosjektinnstillinger

1. Naviger deg til et prosjekt.
  2. Velg menypunktet "Prosjektinnstillinger" på venstre side. Dette ser du kun hvis du er prosjektansvarlig

Vis/skjul oversikt over tilgangsrettigheter for prosjekt

3. Det er tre forskjellige egenskaper som kan endres under prosjektinnstillinger. Punkt 4 beskriver endring av prosjektnummer Punkt 5 beskriver endring av rapporteringsnivå Punkt 6 beskriver endring av tiltakshaver
  4. Oppdater Prosjektnummer
    1. Skriv inn nytt prosjektnummer
    2. Trykk på "Oppdater prosjektnummer"
    3. Prosjektnummeret er nå oppdatert. Obs: Dokumentene i prosjektet blir ikke flettet på nytt automatisk, hvis du oppdatere alle dokumenter og sjekklister med oppdatert prosjektinformasjon må du bruke funksjonen som beskrevet her.
  5. Oppdater Rapporteringsnivå

Ved opprettelse av et prosjekt vil rapporteringsnivået bli satt til samme nivå som valgt hos bedriften. Ved bytte av rapporteringsnivå på bedriftsnivå vil prosjektenes rapporteringsnivå overskrives. De forskjellige nivåene gjenspeiles i hvor mye informasjon man kan fylle inn ved registrering av uønskede hendelser.

1. Velg nytt rapporteringsnivå
    2. Trykk på "Oppdater rapporteringsnivå"
    3. Rapporteringsnivået er nå oppdatert for prosjektet
  6. Oppdater Tiltakshaver
    1. Trykk på "Søk etter tiltakshaver"
    2. Velg en tiltakshaver fra listen
    3. Trykk på oppdater tiltakshaver
    4. Prosjektets tiltakshaver er nå oppdatert. Obs: Dokumentene i prosjektet blir ikke flettet på nytt automatisk, hvis du oppdatere alle dokumenter og sjekklister med oppdatert prosjektinformasjon må du bruke funksjonen som beskrevet her.

Om MEF KS/HMS App

«MEF KS» er en gratis mobil, og nettbretts -applikasjon fra Maskinentreprenørenes Forbund. Denne lar det utføre en del handlinger direkte i appen, som tidligere bare var tilgjengelig i nettleser-versjonen av systemet.
Applikasjonen er tilgjengelig for:

Applikasjonen er avhengig av internett tilgang for å fungere slik den skal.

Last ned App

iOS

1. Gå til «App Store» med den enheten du ønsker å installere applikasjonen på
    «App Store» er en applikasjon som er forhåndsinstallert på alle iOS enheter
  2. Velg «Søk» på menylinjen nederst i vinduet, og tast inn «MEF» i søkefeltet som kommer opp øverst
  3. Trykk på knappen «GRATIS» oppe til høyre i vinduet, og deretter på «INSTALLER»
Appen lastes nå ned til enheten din.

Android

1. Gå til «Play Store» med den enheten du ønsker å installere applikasjonen på
    «Play Store» er en applikasjon på enheten din som lar deg laste ned en del applikasjoner, inkluder «MEF KS»
  2. Søk etter «mef» ved hjelp av søkeikonet oppe til høyre på skjermen
  3. Velg applikasjonen «MEF KS» ved å trykke på den
  4. Trykk på knappen «INSTALL»
  5. Trykk på «ACCEPT»
Applikasjonen lastes nå ned til enheten din.

Windows Phone

Mangler

iOS
AppStore

Android
Google Play

Innlogging

Logg på ved å følge disse stegene:
  1. Åpne applikasjonen på enheten din.
    iOS: Første gang du åpner applikasjonen vil du bli spurt om det er greit at den bruker «stedet du er nå» Tillat dette for at applikasjonen skal kunne bruke koordinater til å beregne hvor bildene som sendes ved skjemaene er tatt
  2. Tast inn e-post adresse og passord i de respektive feltene
    Både e-post adresse og passord er det samme som du bruker når du logger inn via nettleser. Hvis du ikke har logget inn før skal passordet ditt ha blitt sendt til den e-post adressen du er registrert med i systemet. Dette er også den adressen du skal oppgi ved innlogging
  3. Trykk på knappen «Login» («Logg inn» på Android)
    Hvis brukernavn og passord ikke matcher vil applikasjonen skrive dette på skjermen. Dette betyr at du enten har tastet inn feil epost adresse eller feil passord Hvis du har glemt passordet dit kan du få tilsendt et nytt ved å gå til innloggingssiden på www.ksmef.no, velge «Glemt passord?», og følge instruksjonene

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Prosjekter

Etter du har logget inn på applikasjonen vil du se en liste med alle aktive prosjekter du er med i. Velg det prosjektet du ønsker å utføre en handling på ved å trykke på prosjektnavnet.

Hvis prosjektet du leter etter ikke er på denne siden skyldes det sannsynligvis at du enten ikke har tilgang i prosjektet, eller bare har lesetilgang. Kontakt KS-ansvarlig i din bedrift og be om å bli lagt til med rapporterings-tilgang i prosjektet.

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Prosjekt

Etter å ha valgt et prosjekt i prosjekt-listen vil du komme til en meny med de ulike handlingene du kan utføre på det aktuelle prosjektet.

Følgende handlinger er tilgjengelige i mobilapplikasjonen til MEF: Trykk på teksten (knappen) for den handlingen du ønsker å utføre for prosjektet.

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Sjekklister

«Sjekklister» inneholder alle sjekklister som er lagt til på det aktuelle prosjektet.
Velg den sjekklisten du ønsker å fylle ut ved å trykke på sjekkliste navnet.
Hvis du trenger en sjekkliste som ikke er lagt til på prosjektet må du kontakte KS-ansvarlig i din bedrift.

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Fyll inn sjekkliste

Før man fyller ut selve sjekklisten vil applikasjonen be om noe generell informasjon om handlingen du skal utføre. Marker de ulike feltene ved å trykke i dem, og fyll ut informasjonen. Trykk på høyre-pilen nederst på siden for å gå til selve sjekklisten.

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Når du er inne i på en sjekkliste vil du se navnet på sjekklisten øverst på skjermen, og en progresjons-indikator som viser hvor mange av punktene du har fylt inn, og hvor mange det er totalt.

For hvert sjekklistepunkt har du følgende muligheter:

Når hele listen er ferdig sendes den inn ved å trykke på innsendings/lagre-ikonet nederst til høyre på skjermen.
Dette ikonet er kun aktivt når man befinner seg på siste punktet i listen.

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Uønsket hendelse

For en uønsket hendelse har du følgende muligheter:

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Endring

For en endringsmelding har du følgende muligheter:

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Avvik

For avvik har du følgende muligheter:

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Dokumentasjon

For dokumentasjon har du følgende muligheter:

iOS
ScreenShot

Android
ScreenShot

Office 2010 og feilmeldingen "Kan ikke åpnes fordi det er problemer med innholdet"

Problem: Du får denne feilmeldingen når du prøver å åpne et dokument fra MEF KS/HMS System:

1. Lukk alle office programmer
  2. Åpne Control Panel (Kontrollpanel) på din maskin
  3. Søk etter "Office" for å finne Office-pakken du har installert
  4. Velg å endre dette programmet:

OBS: Prøv aller først å reparere programmet, dersom dette ikke fjernet feilmeldingen - fortsett til neste steg.
  5. Velg "Add or Remove Features":
  6. Bla ned til du finner "Office Tools" i listen over features og utvid denne seksjonen. Fra Office Tools, bla deg frem til "Microsoft SharePoint Foundation Support", trykk på denne og velg det røde krysset hvor det står "Not Available", og trykk så på "Continue":
  7. Restart maskinen, og se om feilmeldingen er borte når du åpner et dokument fra MEF KS/HMS System.

Dersom dette ikke løste problemet, prøv å oppdatere Office med service pack 1 eller service pack 2, hvis problemet fortsatt er der etter det gjenta stegene over på nytt. Sjekk også at du ikke har flere versjoner av office installert på din maskin.

Skjemaeditoren åpner seg ikke i Internet Explorer 11 på Windows 7

Problem: Skjemaeditoren åpner seg ikke når du prøver å opprette et nytt skjema/redigere et eksisterende fra IE 11 på en Windows 7 maskin

1. Åpne Internet Options (Alternativer for internett) fra tannhjul-menyen i IE
  2. Velg "Security" fanen
  3. Velg "Trusted Sites"
  4. Trykk på "Sites"
  5. Legg til "https://*.ksmef.no":
  6. Velg "Medium-low" som sikkerhetsnivå:
  7. Refresh siden og forsøk å opprette/redigere et skjema igjen.

Innlogging og lagring av innloggingsinformasjon

For å hindre at du ofte må logge inn i systemet på nytt (enten ved innlogging til selve nettsiden eller ved åpning av Office-filer) kan du prøve å lagre innloggingsinformasjonen din samt velge automatisk innlogging (både på web, og i Office)

1. Ved innlogging i systemet, både ved innlogging på nettsiden og ved eventuelle innlogginger i Word/Excel o.l: Huk av "Logg meg på automatisk"

2. Hvis innloggingsinformasjonen din ikke allerede er lagret for nettleseren din, vil en boks dukke opp enten nederst (Internet Explorer) eller øverst i vinduet. Her vil du få spørsmål om du vil lagre/huske passordet ditt for denne nettleseren. Velg "Ja" her.

3. Den lagrede innloggingsinformasjonen vil du kunne se forskjellige steder ut fra hvilken nettleser du lagret det i. For Internet Explorer vil du kunne se det i Kontrollpanel:

Imens Chrome, FireFox, Opera etc vil lagre denne informasjonen i sine egne nettleserinnstillinger. Fra disse stedene kan du også fjerne informasjonen dersom det er nødvendig.